Päättämättömyyden sietämätön keveys

Juttu on julkaistu Jämsän seudussa 11.2.2013.

Jämsän uusi kaupunginvaltuusto on kautensa avannut. Moni uusi päättäjä on päässyt kokemaan pintaraapaisun kuntavaikuttamisen autuudesta. Vaalilupauksissa ei onneksi tapahtunut järkyttäviä ylilyöntejä. Hyvä niin, sillä maksun aika on edessä.

Armaassa Suomen maassamme kuntien talous on ollut jo vuosikausia likimain hallitsemattomassa syöksykierteessä. Jämsäkin on nykymenolla kriisikunta viimeistään vuoden 2014 lopussa. Mitä asialle on tehtävissä?

Nykyisellä tavalla tehdä päätöksiä emme selviä. Piste. Tai oikeastaan, nythän päätöksiä ei tehdä. Virkamiesten velvollisuus on selvittää säästöjen mahdollisuudet ja niiden kohdentaminen siten, että kunnan toiminta on lakien ja hyväksyttävien käytäntöjen mukaista. Virkamiesten johtoryhmätyöskentelyssä pitää saada aikaan konkreettisia vaihtoehtoja suunnan korjaamiseen. Päättäjien tehtävä on annettujen vaihtoehtojen joukosta valita ne toimenpiteet, jotka ovat hyväksyttävissä. Tämä tarkoittaa kunnan toimintojen määrän vähentämistä ja toiminnan tehokkuuden lisäystä.

Miksi näin ei sitten tapahdu? Siksi, että sekä virkamiesten että päättäjien asenteet ovat umpiluutuneita. Säästää pitäisi, mutta ei nyt juuri vielä eikä juuri tästä kohteesta. Höpö-höpö. Tänään talous on vielä hyvässä mallissa verrattuna huomiseen. Ensi viikosta puhumattakaan. Liian pitkään päätöksenteossa mukana olleiden päättäjien toiminta ei vie asioita eteenpäin. Jämähtäminen on suurempi uhka kuin uusien päättäjien kokemattomuus. Vaikeista asioista ei ole kyse. On aktiivisesti haettava uusia toimintamalleja. Liputan
avoimesti palvelutuotannon ulkoistamisen puolesta. Kunnan työntekijöiden eläköitymisen hyödyntäminen työväen vähentämisessä on pelkkää sanahelinää ja korulauseita. Vanhat rakenteet eivät uusiudu uusilla nimillä vanhoissa kaavioissa.

Jämsän tulevaisuuden kannalta uskon olevan hyväksi, että johtavilla päättäjäpaikoilla ovat nyt poliittisessa mittakaavassa nuoret ja ei liian kokeneet naiset.

Voitto Suosaari
Kirjoittaja on metsätalousyrittäjä Jämsän Ouninpohjasta