Onko Jämsän seutukunnalla tulevaisuutta?

Kirjoitus on julkaistu Jämsän seudussa 30.6.2014

Kuinka Äijän käy? Putoammeko kelkasta vai jäämmekö kuin eno veneestä? Minua ja varmasti monta muutakin alueen asukasta mietityttää viime vuosien hurja muutos. Teollisuus pakenee ulkomaille ja väki vanhenee maaseudulla. Emme oikein tiedä, mistä löydämme ne kaikki eurot, joilla tämä hyvinvointi pidettäisiin yllä. Huoli ei varmasti ole aiheeton.

Meidän ei kuitenkaan kannata antaa periksi. Eteläisessä Keski-Suomessa on vielä runsaasti työllistävää teollisuutta, maanviljelystä ja matkailua. Ne ovat kuin kivijalka, joiden päälle on hyvä rakentaa alueen elinvoimaisuutta.

Viime vuosien aikana tällä seudulla on tehty useita kuntaliitoksia, joissa yhdistymisiä on tapahtunut yli maakuntarajojen. Lisäksi alue on jakautunut teolliseen jokilaaksoon ja maanviljelyspainotteiseen muuhun alueeseen. Tämä ei voi olla vaikuttamatta alueen yhtenäisyyteen.

Pärjätäksemme kilpailussa, jossa vaihtoehtoina on näivettyminen tai elinvoimainen maakuntakeskittymä, meidän tulee jatkossa pyrkiä yhteisiin, koko alueen kehittämistä tähtääviin toimenpiteisiin. Tarvitsemme siihen yhteisen tavoitteen eli strategian ja asennemuutoksen. Asennemuutokseen voimme jokainen vaikuttaa ja strategiaan voitte vaikuttaa meidän päättäjien kautta.

Palvelujen keskittyminen suurempiin kuntakeskuksiin on pienempi paha kuin palvelujen puuttuminen kokonaan. Samoin viljelty ja hyvin hoidettu maaseutu tieverkostoineen on meidän kaikkien yhteinen etu. Miettimällä mikä on tärkeää, meillä paremmat mahdollisuudet kilpailla muiden maakuntakeskittymien kanssa. Onko se kaksoisraide, kylpylä, uusiutuvaan energiaan liittyvää toimintaa tai vaikka Outlet-tyyppinen kauppakeskus? Vaihtoehtoja on. Tarvitsemme yksituumaisuutta.

Täällä on mahtava luonto vaihtelevine maastoineen ja järvineen. Sijaintimme on hyvin keskeinen ja peruspalvelut ovat vielä kohtuullisen hyvät. Täällä on erinomaiset tie- ja rautatieyhteydet ja mahdollisuuksia tarjoava lentokenttä. Matkailullisesti olemme merkittävä paikka Suomessa. Tässäpä eväitä huomisen menestyvään ja houkuttelevaan Jämsän seutuun.

Matti Similä
Kaupunginvaltuutettu (kesk)