Liikunta on kansanterveyden peruspilari

Huolestuneena seuraan liikunnan ja urheilemisen alas ajamisen sekä liikuntapaikoista tehtävien euromääräisten leikkausten puolesta julkaistuja kannanottoja. On vähintäänkin selvää, että liikunta on terveyden takuu! Liikunnalla tarkoitan yhtälailla hyötyliikuntaa kuin ohjattua liikkumista. Meillä Jämsässä on mahtavat mahdollisuudet niin sisä- kuin ulkoliikuntaankin. Jokainen sentti ja euro, joka laitetaan lasten ja nuorten liikkumiseen, kasvaa moninkertaista korkoa aikuisikään ja takaa terveempää elämää. Joillekin
lapsuusajan liikkumisesta jää pysyvä myönteinen olotila, ja toisille siitä saattaa tulla ammattikin. Meillä on liikuntahalleja, uimahalli, jäähalleja, yleisurheiluratoja, hyvin hoidettuja hiihtolatuja, leikkikenttiä, ulkoilureittejä, moottoriurheilupaikkoja, ulkojääratoja ja paljon erilaisia virikkeellisiä paikkoja liikkua.
Näiden huolehtimatta jättäminen ja näissä säästäminen on kansanterveyden tuhoamista.

Koululaisille on luotu asianmukaiset tilat liikuntaan, lukiolaisille ja ammattiopistolle samoin. Ihmettelenkin vaihtoehtoja esim. yhteisen lukion sijoitukselle, jossa jätetään liikuntatilat pois kokonaan! Jämsän lukion ympärillä on maauimalan kenttä kesäisiin lajeihin, kuin myös talvilajeihin, hiihtoladut kivenheiton päässä, samassa rakennuksessa on liikuntahalli. Siihen on Opetus- ja kulttuuriministeriölle esitetty liikuntapaikkojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmassa vuodelle 2015, 380 000 euroa määrärahaa. Lisäksi Keski-Suomi on esittänyt rahoitussuunnitelmaan, Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä, 2012 kesäkuun lopussa, vuodelle 2015 Jämsän Lukion peruskorjaukseen ja saneeraukseen määrärahaa.
Tuntuu ihmeelliseltä, että liikkumiseen tarkoitettuja paikkoja ei enää pidettäisi yllä ja korjattaisi asianmukaisiksi! Pohjatyö terveelle elämälle tehdään lasten ja nuorten liikkumiseen asettamillamme panoksilla, tuotos on kaikille meille moninkertainen- ilman taloudellisia riskejä!

Ihmettelyni jatkuu; Jämsän (meidän) tapa hoitaa ja ylläpitää olemassa olevia rakennuksia, kiinteistöjä, on vähintäänkin kyseenalainen. Talonmiehiä ei enää ole, on kiinteistönhoitoon tarkoitettuja erinomaisia  huoltomiehiä, jotka kollektiivisesti tekevät hyvin kiinteistöjemme korjaustöitä. Kuitenkaan PTS:aa ei meillä noudateta, rahan puutteen vuoksi, mutta joskus sen lasku maksun aika on. On hölmöläisten hommaa jättää rakennus huoltamatta. Me muut huollamme omia kiinteistöjämme, terveyttämme tai jotain omaa konettamme sen kestoiän takaamiseksi. Jämsässä tehdään HUOLTOVELKAA, sen määrä on  kaupungissamme jo väistämättä liian iso, emme taida saada kurottua sitä koskaan kiinni? Esimerkiksi Jämsän Lukion saneeraus on erittäin kannatettava asia, oli akuutti jo vuosia sitten. Samaan hengenvetoon se tärkein funktio, keskustamme tulee pysymään elinvoimaisena ja vetovoimaisena, kun lukiolaisetkin ovat
käyttämässä kauppaliikkeiden palveluita päiväsaikaankin – sekin on elinkeinoELÄMÄÄ!

Mika Kyrö Maakuntahallituksen jäsen