Himoskylä

Juttu on julkaistu Jämsän seudussa 14.6.2013

Viime kokouksessaan Jämsän kaupunginvaltuusto teki merkittävän päätöksen hyväksyessään aiesopimuksen Himoskylän asemakaava-alueen tonttien varaamisesta Lemminkäiselle. Päätös syntyi runsaan keskustelun ja muutaman äänestyksen jälkeen. Keskustelua herätti esimerkiksi hankkeen vaatima kaupungin investointiosuus. Tonttien myyntituloina saatavat tulot kattavat investoinnit. Tulos kaupungille tulee elinvoiman kasvusta pitkällä aikavälillä runsaiden korkojen kera.

Hiihtokeskus on saavuttamassa 30 vuoden kunnioitettavan iän. Matkalla on tapahtunut kaikenlaista. Alueen toimijoiden pitkäaikaisena toiveena on ollut ympärivuotisen matkailukeskuksen synnyttäminen. Avainsana tähän on jo pitkään ollut yksi sana – kylpylä. Ensimmäisen vision mukaan kylpylä olisi ollut valmiina jo useita vuosia. Silloinen toimija Holiday Club luopui kuitenkin Himoksesta ja sijoitti Jämsään suunnitellut noin 100 miljoonaa euroa Jämsän sijaan Saimaan rantamaisemiin. Syynä luopumiseen oli Himoksen alueen lukuisat oikeudenkäynnit, jotka tekivät ilmapiiristä mahdottoman toimia.

Nämä Himoksen alueen vastavoimat eivät ole vieläkään luovuttaneet. Oikeuden päätöksistä huolimatta ja Suomen oikeuslaitosta halventaen vanhoista vaateista pidetään järkähtämättömästi kiinni. Runsas myötäilijöiden joukko syyllistää Jämsän kaupunkia, virkamiehiä ja luottamushenkilöitä asioiden tilasta. Lähtökohtaisesti tilanne, jossa vain yksi osapuoli on oikeassa ja kaikki muut väärässä, on täysin mahdoton asioiden sovittelun kannalta. Sokea ei pysty opettamaan näkevää näkemään.

Hiihtokeskusyrittäjän ilmoituksen mukaan viime talvi oli kaikkien aikojen ennätyskausi. Tämä on hieno asia, sekä yrityksen että kaikkien jämsäläisten kannalta. Yrityksen viestintä on kuitenkin jossain määrin ristiriitaista, kun hiihtokeskuksen toimitusjohtaja-yrittäjä ilmoittaa yrityksen tulevan jatkossa rajoittamaan rinteiden aukioloaikoja erittäin merkittävästi.

Todellista kasvua ja asiakkaiden pidempää viipymistä alueella toisi tullessaan nimenomaan kylpylän toteutuminen. Suurin voittaja kasvaneista matkailijamääristä olisi hiihtokeskus.

Voitto Suosaari
Kirjoittaja on metsätalousyrittäjä Jämsän Ouninpohjasta