Suomalaisen ruoan valinnan vaikeus

Katsoin taannoin kuningaskuluttajan ohjelmaa, jossa kuluttajia  pyydettiin pöydällä olevista tuotteista valitsemaan omasta mielestään ne taatusti suomalaiset tuotteet. Ajattelin mielessäni, että eihän tuo voi olla vaikeaa?!? Niinpä vain minullakin loksahti suu auki ja tyrmistyin syvästi. Pöydällä oli paljon tuotteita, jotka itsekin olisin taannut olevan suomalaisia, mutta toisin kävi. Tämä asia jäi mieleeni kummittelemaan ja aloin
pohtia, että kylläpä kuluttajille on oikeiden valintojen tekeminen tehty vaikeaksi?

Olen suomalaisen ruoan ystävä ja haluan valinnoillani vaikuttaa siihen, että Suomessa säilyy kannattava ruoan tuottaminen tulevaisuudessakin. On käsittämätöntä kuinka kauppa vetää ison siivun välistä niistä rahoista, jotka aidosti kuuluisi sinne, mistä puhdas ruoka tulee. Tuottajilla on nykyään suuria vaikeuksia tehdä työtään, sillä tuotannon kustannukset vain nousevat. Esimerkiksi energian hinta nousee, rehun hinta nousee, verot nousevat, mutta tuottaja hinta ei muutu mihinkään.  On todellisuutta, että järkevä yrittäjä pistää lapun luukulle. Miksi ihmeessä tekisi työtä, joka on täysin kannattamatonta?

Monet kuluttajat viittaavat kintaallaan kaupassa kaikelle muulle, vain hinnalla on merkitystä.
Kukaan ei ajattele kukkaroaan pidemmälle. Ajatteletko koskaan, mitä tulevaisuudessa voi aiheuttaa se, että syömme antibioottilihaa? Mitä ainesosia meidän elimistöömme siirtyy tuotantoketjusta, jota ei valvota yhtä tarkkaan muualla kuin Suomessa?  Ajattelemmeko koskaan, millaisissa oloissa eläimet ovat muualla Euroopassa, jossa eläinsuojelu ei ole edes sillä tasolla, mitä se meillä on?
Entä, onko ruokamme tuotettu energiatehokkaasti ja luonnon ympäristöarvoja kunnioittaen?

Monet asiat vaikuttavat toinen toisiinsa. Pelkästään kukkaroon tuijottamalla ja välinpitämättömyydellä voimme tehdä ratkaisuja, joilla on kauaskantoiset vaikutukset. Oletko sinä valmis miettimään seuraavan kerran kaupassa, mitä pistät ostoskoriisi? Minä mietin jo nyt.

Kirjoittaja on pohdiskelija, joka miettii maailman menoa monelta kantilta.
Ajatukseni ovat vapaita, eikä niissä seiso äärimmäinen totuus.
Haluan vain haastaa ihmisiä miettimään, että ”tartteis tehdä jotain”!

Mimmi Puhakka

PS. Jäitkö pohtimaan, että mikä on suomalaisen ruoan tae?
Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisen ruoan tunnus.
Tutustu http://www.hyvaasuomesta.fi/ .