Lisää kauppoja Jämsään!

Julkaistu Jämsän Seudussa 3.1.2014

Olemme ajautuneet Jämsässä hyvin samanlaiseen tilanteeseen kuin useat suurkaupunkien läheisyydessä olevat kunnat. Vähittäiskauppa näivettyy ja ostopakoa yritetään hillitä houkuttelemalla kuluttajia ostamaan paikallisista liikkeistä. Moni kuluttuja yrittääkin tehdä parhaansa ja tukea paikallista liike-elämää, mutta valikoiman kapea-alaisuus ajaa kuitenkin helposti verkkokauppaan ja isompiin keskuksiin. Tällaiseen tilanteeseen olisi saatava muutos pikimmiten.

Jämsässä on hyvät edellytykset menestyvään ja asiakkaita tyydyttävään vähittäiskauppaan, mutta se vaatii konkreettisia tekoja ja yhteistuumaisuutta. Mielestäni täällä on useita hyviä tekijöitä, joiden varaan olisi mahdollista rakentaa hyvät ja kilpailukykyiset palvelut. Kaupungissamme asuu yli 20 000 asukasta ja lähialueella saman verran lisää.  Jämsässä sijaitsee myös yksi Etelä-Suomen suurimmista vapaa-ajankeskuksista ja vierestä menee vilkasliikenteinen 9-tie, jonka ohi ajaa päivittäin tuhansia ihmisiä. Lisäksi reilun sadan kilometrin säteellä sijaitsee kolme yli sadan tuhannen asukkaan kaupunkia. Koska sijaintimme on erinomainen, niin miksi emme hyödyntäisi sitä?

Suomessa on useita esimerkkejä paikkakunnista, jotka ovat pienuudestaan huolimatta osanneet hyödyntää sijaintinsa omaksi edukseen. Esimerkkeinä mainittakoon Lempäälässä Ideapark, Kyyjärvellä Paletti ja Alavudella Tuurin kauppakeskus. Hyvällä ja helposti lähestyttävällä paikalla oleva kauppakeskus luo myös vetovoimaa alueen ulkopuolellekin.

Ymmärrämme kuitenkin, että tällaiset hankkeet tarvitsevat aina taakseen yrityksen tai sijoittajan. Investoinnit ovat suuria, eikä niitä tehdä veronmaksajien rahoilla. Esitänkin avoimen kysymyksen, että löytyisikö alueeltamme sellaista yritystä tai sijoittajaa, joka olisi kiinnostunut rakentamaan Jämsään ja tekemään siitä vetovoimaisemman paikan?

Marraskuussa pidetyssä Jämsän elinkeinoseminaarissa keskusteltiin sekä yllytettiin luennoitsijan esittämänä tekemään asioita toisin. Voisimme aloittaa vaikka palveluista. Tällä hetkellä suremme keskustan autioitumista ja tyhjiä liiketiloja. Tiedämme kuitenkin, että globalisaatio ja yhteiskuntarakenteen muutokset eivät tuo takaisin niitä vanhoja hyviä aikoja. Mitä sitten voisimme tehdä? Jos vaikka tavoittelisimme keskustaan hyvinvointipalveluja ja keskittäisimme jämsäläisen vähittäiskaupan suuren valtaväylän varteen. Lisäksi toisimme kauppakeskuksen läheisyyteen jotain sellaista mitä muualla ei ole, esimerkiksi sen saunakylän.

Tämä voisi olla yksi keino saada Jämsään lisää kauppoja ja sitä kautta parempaa tarjontaa.

Matti Similä
Insinööri,
yrittäjä ja
Kaupunginvaltuutettu