Juhlapuhe Keskustan Seppolan paikallisyhdistyksen 95-vuotis juhlasta

Herra ministeri, arvoisa kansanedustaja, hyvät juhlavieraat! Lämpimästi tervetuloa Keskustan Seppolan paikallisyhdistyksen 95-vuotisjuhlaan.  Joku saattaa ihmetellä miksi vietämme tätä juhlaa nyt vaikka täydet sata vuottakin on täyttymässä vain viiden vuoden kuluttua. Siihen on syynsä, johon palaan kohta.  Mervi Ahon 26 vuotta sitten laatiman historiikin mukaan Jämsän Seppolan Maalaisliiton paikallisosaston perustamiskirja on allekirjoitettu 11. tammikuuta 1921.  Sen ovat allekirjoittaneet maanviljelijät Armas Raitio ja
JV Hartus.  Ensimmäisessä johtokunnassa ovat olleet maanviljelijät J V Hartus, Onni Hyppölä, Ali Koivuranta, Emil Tiainen, K Palomäki, ja K Turkkila sekä valokuvaaja Väinö Uusitalo ja suntio Nestor Salminen.
Viljelijöitä, yrittäjä ja kirkon virkamies siis.  Nimistä päätellen he olivat eri puolilta Jämsää.  Muille kylille perustettiin omia osastoja aikaa myöten oletettavasti näidenkin henkilöiden toimesta, sitten kun tarvetta ilmeni.

Jämsä kuului tuolloin Pohjois-Hämeeseen ja Seppolan paikallisyhdistys on myös lähettänyt edustajat alueen piiritoimikuntaan. Tarkkaan ottaen Pohjois-Hämeen piiritoimikuntakin on perustettu Jämsässä, Salokorven kahviossa 28.9.1919. Piiritoimikunnan kokoukset pidettiin pääasiallisesti Kalle Isännäisen kodissa Jämsässä.

Valitettavasti osaston toimintatiedot vuoteen 1957 saakka ovat vähäisiä ja puutteellisia.
Ei vähiten siksi, että piirin arkisto tuhoutui Tampereen pommituksissa.

Osasto perustettiin uudelleen vuonna 1953 samalla nimellä, mutta eri rekisterinumerolla.
Toiminta vilkastui kuitenkin vasta 1957 ja silloin vauhdilla, sillä 6. helmikuuta päivätyn pöytäkirjan mukaan eri tehtäviin on valittu 20 eri henkilöä, naistoimikuntaa unohtamatta.  Paikallisosaston alueeksi hyväksyttiin tuolloin Jämsän Jokivarren Läntinen äänestysalue.  Siitä alkaen osasto on toiminut ilman merkittävämpiä katkoja.

Seppolan paikallisyhdistys sai ensimmäisen kunnanvaltuutettunsa vaaleissa 1960, kun Kosti Himanen valittiin valtustoon ja aloitti pitkän kunnallismiesuransa.  Vuonna 1961 siirryttiin Keski-Suomeen ja sen piirijärjestöön. Vuonna 1965 nimi muuttui Keskustapuolueen Seppolan paikallisosastoksi ja 1988 Keskustan Seppolan paikallisosastoksi ja sittemmin paikallisyhdistykseksi. Keskustalla on tänään valtuustossa 8 valtuutettua,
joista 6 on Seppolan paikallisyhdistyksen jäseniä. Se selittyy sillä, että jo vuonna 1996 on paikallisyhdistyksen kokouksessa käsitelty siirtymistä pitäjäpaikallisyhdistykseen kunnallisjärjestön ja paikallisyhdistysten sijaan.

Koillisessa Hämeessä kun ollaan, on asiaa pohdittu kaikessa rauhassa. Sitten on ryhdytty valmistelemaan. Vuosien mittaan on paikallisyhdistyksiä lakkautettu ja niiden jäsenet ovat siirtyneet Seppolan jäseniksi.
Nyt lopullinen muutos on lähellä ja uskon, että jo ennen vuotta 2021 on prosessi valmis.  Silloin kunnallisjärjestö lakkaa olemasta ja Seppolan paikallisyhdistys vanhimpana lajissaan muuttuu Jämsän pitäjäpaikallisyhdistykseksi.

Sen vuoksi halusimme juhlia tänään, tällä nimellä.
Sataa vuotta juhlitaan sitten uudessa asemassa.

Kiitos!

Arja Maunula
Keskustan Seppolan paikallisyhdistys
puheenjohtaja